Pilgrimsvandring och Olofsmässa

Pilgrimsvandring och Olofsmässa

Pilgrimsvandring är en del av trons liv som påminner oss om att livet är en resa; att vi har ett mål. Pilgrimsvandringen hjälper oss att upptäcka våra rötter, vår kristna identitet och vår historia.

Pilgrimsvandring ger oss inte bara en omedelbar upplevelse av naturen, utan även gemenskap längs vägen. Många kan vittna om nyvunna vänskaper och efterlängtade återföreningar. Under den kontemplativa pilgrimsvandringen erbjuds inte minst möjlighet till tystnad, bön, sång, konversation och bekännelse.

Den helige Olav

Pilgrimsvandring – tradition och förnyelse

Under medeltiden var Nidaros bland de fyra stora pilgrimscentra i Europa tillsammans med Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. Under de senaste 30 åren har traditionen av pilgrimsvandring över Dovre till Olsokfirandet i Trondheim återupptagits från flera håll, inte minst av Kyrklig Förnyelse under åren 1992-2010. Efter önskemål från medlemmar och andra, har Nordisk-katolska kyrkans kyrkoråd beslutat att fortsätta denna tradition genom att stå som arrangör av årets pilgrimsfärd.

I pilgrimsvandringen deltog en kontingent från Storbritannien samt medlemmar från de norska församlingarna och Vår Frälsares församling. Vandringen i den majestätiskt vackra norska naturen gick över det storslagna Dovre och organiserades i två grupper för respektive etapp: en grupp med längre dagsturer, under ledning av generalvikarie Ottar Mikael Myrseth; samt en mindre fysisk ansträngande rutt med kortare vandringar, ledd av biskop Roald Nikolai Flemestad.

Pilgrimspräst var generalvikarie Ottar Mikael Myrseth. Förutom dagliga böner firades pilgrimsfärdsmässa i Eystein kyrka vid Hjerkinn. I Trondheim anslöt Nordisk-katolska kyrkan till Olsokstevnet, och S:t Justin, och firade Den heliga Mässan på S:t Olof.

Tema under pilgrimsvandringen var ”Den helige Olav – viking, konung och helgon”. Olav Haraldsson var en mångfacetterad person som genom sin livsgärning lade grunden för Norges nationella identitet, samtidigt som han vid sin död kom att bli en vändpunkt i kristnandet av landet. Under årets pilgrimsfärd höll biskop Roald Nikolai föredrag och samtal om Den helige Olav – som människa, konung, helgon och nationell symbol.

Ett urval av bilder från Olsokstevnet finns under FOTO

0 kommentarer

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Önskar du att fler får läsa detta?