Den Gudomliga Liturgien

Den Gudomliga Liturgien

S:t Johannes Döparens församling, Oslo

Annandag Jul kl. 18.00 feires Den Gudommelige Liturgi i St. Johannes Døperen menighet. Denne liturgien har sine røtter tilbake til Johannes Krysostomos på 300-tallet. Den var den første liturgien som ble feiret i Hagia Sofia og er i dag fortsatt den mest vanlige i Den ortodokse kirke. Liturgien er stort sett uforandret siden det første årtusenet.

Den Guddommelige Liturgien er en gjenopplevelse av frelseshistorien. Vi følger historien gjennom skapelsen, menneskets fall, Jesu inkarnasjon, korset og gjenskapelsen av verden i de siste dager. Den er delt i tre deler der den første biten (proskomedien) er presten og diakonen som gjør i stand nattverdselementene (slaktingen av lammet). Den andre delen er katekumenenes liturgi. Det viktigste i den delen er «den lille inngangen» hvor man bærer evangelieboken ut i kirkerommet for å vise Jesu komme til jorden.

Den tredje delen av liturgien er de troendes liturgi. Her finner vi «den store inngangen» der man bærer nattverdselementene rundt i kirkerommet og så inn til alteret. Dette symboliserer Jesu reise til Jerusalem, hans lidelse og død. Det er i denne delen nattverden skjer.

Fr. Roy-Olav

error

Önskar du att fler får läsa detta?