Ha omsorg för varandra!

Ha omsorg för varandra!

Ni kan inte tjäna Gud och Mammon, Herren och penningen. Ni måste välja! För en kristen är det egentligen inte särskilt svårt att välja. I varje fall inte i kyrkbänken eller hemma på kammaren med sin Bibel.

Men sedan då? När barnen ropar efter nya saker, när de egna begären tar fart eller när bilen hotar med att braka ihop; eller att bara få ihop till räkningar, mat och kläder. I första hand bör man noga revidera vad man verkligen behöver och vad man faktiskt kan vara utan. Men det vi behöver, då? Mat, kläder och uppehälle?

”Bekymra er inte”, svarar Kristus i Matteusevangeliets sjätte kapitel, ”er himmelske Far vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också”.

Ur första Kungabokens sjuttonde kapitel fick vi höra om profeten Elia och änkan i Sarefat och om hur de båda genom att lyda och följa Herren samt genom samarbete kunde lösa de dagliga vedermödorna; inte bara för dagen utan framöver. Så lita på Guds väg! Tag den tillsammans.

Ur Pauli brev till församlingarna i Galatien hörde vi vikten av att inte vara fåfänga, att inte utmana varandra och att inte avundas varandra.

Livet är inte en tävling. Vi är på en Pilgrimsresa. Livet är en väg på vilken vi vandrar tillsammans. Med våra olika förutsättningar tar vi oss fram. Det går knackigt ibland; vi halkar och slår oss. Med Guds kraft och förlåtelse reser vi oss igen och tar oss framåt. Med Guds kraft och förlåtelse gör vi framsteg.

På denna Pilgrimsvandring har vi olika mycket med oss att bära; såsom ett handikapp, en uppväxt full av konflikter, psykiska komplex, kaskader av motgångar, en grå och kärlekslös vardag. Andra har det lätt; eller i varje fall så verkar det så. Som fallna människor har vi dock alla betungande ok att bära. Livet är ej heller en tävling i vem som har det sämst eller svårast.

Kristus sade ”Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar för mitt ok är milt och min börda är lätt.” (Matt 11:28-30)

Så lasta om! Ta på er Kristi ok.

Låt oss bära varandras bördor så att vi uppfyller Kristi lag.

Be, och ni skall få.

Ha omsorg för varandra på Herrens väg.

Fr Albertus Magnus
Nordisk-katolska kyrkan

0 kommentarer

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Önskar du att fler får läsa detta?