Vår Frälsare kommer till oss.

Vår Frälsare kommer till oss.

Dagen är kommen, kärlek triumferar! Juldagens vackra motiv av Den Heliga Familjen är att vörda i sig, men det är avgörande att både kunna se detta som en till det yttre enkel, familjär inledning samt en andlig och majestätisk början på mänsklighetens Frälsning genom Kristus Jesus.

Hur många läser Evangelium när de firar Kristi födelsefest och Det Glada Budskapet tillsammans som familj? Hur många snurrar istället runt bland julbord och TV-apparater i försök att få fatt i en särskild stämning? Hur många är inte utschasade av stress, förkylning och arbete, samt har dessutom efter en Adventstid av julbord hunnit tröttna på firandet innan Juldagen och därmed Kristi födelsefest börjar?

Kommandokommers, tyngda samveten och tomtebloss distraherar och skymmer den Högtid som hyllar Fridens och Frälsningens ankomst till världen. Härliga släkt- och familjemiddagar, samt överlämnade av efterlängtade gåvor, kan vi ägna oss åt närhelst någon orkar ta initiativ till det. Kristi födelsefest, som börjar på Juldagen, är en Högtid i sig.

Denna vår stora Högtid syftar till att komma ihåg och försöka förstå vad det var som hände för drygt tvåtusen år sedan, samt inte minst vad denna Frälsning faktiskt innebär för oss idag. Bland annat bör vi försöka förstå Ordet (Joh 1:1-14) och Guds visdom (jmf. Ord 8:22; Luk 11:49; 1 Kor 1:24).

I Hebreerbrevet framgår att ”Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild, och han bär allt med sitt mäktiga ord.” [Hebr 1:3] Likt Johannes Förelöparen sken av reflektionen av Kristi Jesu Sanna Ljus (Joh 1:7-8), skall kristenheten sträva efter att utgöra reflexer av detta Ljus.

Likt trafikreflexer hjälper oss med vägledning och att undvika kollisioner under vinterns kalla mörker, kan kristenhetens reflexer av Sonens utstrålning hjälpa oss alla att förstå den goda gemenskapen hos människan samt att det finns en källa till Ljuset som vill oss väl och att dess ursprung leder ej bort men hem.

Genom syndafallet vände vi oss bort från Gud och avvek vilsna in i en värld som försöker hålla oss ensamma och rädda i mörker. Världens företrädare understår sig vidare att försöka omyndigförklara människor och annullera rätten och behovet av att vara tillsammans. Vår Frälsare kom till oss med Ljuset för att visa oss tillrätta. Guds kärlek till oss triumferar över syndafallet och kallar oss tillbaka. Hemåt.

Detta är någonting att fira ordentligt med församlingen i Den Heliga Mässan och inte minst därefter tillsammans med familj och kära vid festborden med högtidliga skålar och god mat. O kom, låt oss tillbedja vår Herre och Gud!

Fr. Albertus Magnus
Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona, Sankt Nikolaus
Juldagens Kristmässa: Folkets Mässa.
Jes 11:1-9; Hebr 1:1-6(12); Joh 1:1-14.

0 kommentarer

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Önskar du att fler får läsa detta?